TRENDY DRUHY V PESTOVANÍ IZBOVÝCH RASTLÍN

Ak si vyberiete tie správne druhy, pestovanie izbových rastlín nemusí byť nič zložité...

Izbové rastliny dodajú každej miestnosti sviežosť a zútulnia každý chladný priestor. Pripravili sme si pre vás výber takých druhov izbových rastlín, ktoré charakterizujú aktuálne moderné trendy a nenáročnosť v ich pestovaní. Nechajte sa inšpirovať vašim vkusom, ktorý môžete prispôsobiť interiérovému dizajnu vašej domácnosti.

MONSTERA SKVOSTNÁ

Monstera deliciosa

Veľké listy na dlhých stopkách dodávajú tejto popínavej rastline výraznú dramatickú charakteristiku. Dostupné sú malé i veľké monstery, dospelá rastlina má však najhlbšie vykrojené okraje listov.

Svetlo             Rastlinu pestujeme v jasnom filtrovanom svetle.
Zálievka         Zalievajte stredne a počas vegetačného obdobia (obdobie rastu) raz za dva týždne vyživujte štandardným tekutým hnojivom.
Teplota           Vhodné sú normálne izbové teploty so zimným minimom 12° C.
Vlhkosť vzduchu        Rastlina má rada zvýšenú vlhkosť vzduchu, prospieva jej rosenie.
Poznámka       Dlhé vzdušné korene zapichnite do zeminy, odkiaľ môžu čerpať výživu.
Tip na dekoráciu        Ak to priestor dovolí, nechajte monsteru rásť okolo pevnej podpory a postavte ju v svetlom kúte miestnosti.


SANSEVIÉRIA TROJPÁSOVÁ

Sansevieria trifasciata „Laurentii“

Mäsité listy tejto rastliny so žltými okrajmi sú veľmi atraktívne a môžu dorásť až do výšky 1m (ľudový názov rastliny je „svokrine jazyky“).

Svetlo             Pestujeme v priamom slnečnom svetle alebo vo filtrovanom svetle.
Zálievka         Zalievajte stredne a počas vegetačného obdobia (obdobie rastu) raz za dva týždne vyživujte štandardným tekutým hnojivom. V zime zalievajte mierne, jedenkrát za tri týždne.)
Teplota           Vhodné sú normálne izbové teploty so zimným minimom 12° C.
Vlhkosť vzduchu        Rastlina znáša suchý vzduch a nepotrebuje jeho osobitné zvlhčovanie
Tip na dekoráciu        Sanseviérie môžu dodať výškový rozmer a stĺpcový kontrast inej skupine rastlín, najmä ak sú združené s druhmi, ktoré majú čisto zelené, perovité listy ako napr. paprade a slezinníky.


KALATÉA MODLIVÁ 

Calatea makoyana

Listy tejto rastliny s prekrásnymi obrazcami môžu vyrastať na dlhých stopkách, niekedy takmer celkom vertikálne, čo umožňuje ukázať ich vzorkovanie na spodných plochách.

Svetlo             Rastlinu pestujeme v polotieni.
Zálievka         Počas aktívnej rastovej periódy rastlinu hojne zalievajte a raz za dva týždne ju vyživujte štandardným tekutým hnojivom. V zime zalievame stredne.
Teplota           Počas celého roku rastlinu pestujeme pri teplotách 15 až 21 °C.
Vlhkosť vzduchu        Potrebná je vyššia vlhkosť vzduchu, rastlinu často sprejujte najlepšie čistou dažďovou vodou.
Tip na dekoráciu        Ideálnym miestom na vystavenie tejto rastliny je vchodová hala v dome, kde svetlo nie je také prudké aby poškodilo rastlinu, no je dostatočne jasné na zdôraznenie jej jemne kolorovaných listov.


STRELÍCIA NATALSKÁ

Strelitzia nicolai

Strelícia je trvalá rastlina, dorastajúca do výšky 150 cm (a niekedy aj viac). Pochádza zo subtropických a tropických oblastí Južnej Afriky. V krajinách Stredomoria ju možno vidieť rásť v parkoch a záhradách, u nás sa zvykne pestovať ako izbová rastlina.

Svetlo            Strelícia je náročná na svetlo, vyžaduje teplé, svetlé a vzdušné stanovište, s 3- 4 hodinami priameho slnka denne.
Zálievka         Zalievame primerane dažďovou, odstátou alebo filtrovanou vodou. Medzi zálievkami necháme povrch zeminy vyschnúť. V zime zálievku obmedzíme.
Teplota           V zime ju udržujeme pri teplote s minimom 13°C. Počas leta jej vyhovuje tzv. letnenie, vhodné je premiestniť ju na balkón alebo do záhrady na teplé chránené miesto. Pred premiestnením ju postupne otužujeme.
Vlhkosť vzduchu        Rastlina má rada zvýšenú vlhkosť vzduchu, prospieva jej rosenie.
Kvitnutie        Aby strelícia zakvitla, potrebuje dostatok slnka, svetla a živín v pôde. Kvety sa tvoria na 5 – 6 ročnej rastline od skorej jari do neskorej jesene. Kvet vydrží kvitnúť asi týždeň a v každom tulci ich je niekoľko.
Tip na dekoráciu        Solitérne umiestnenie vo svetlom kúte miestnosti.


TUČNOLIST

Crassula ovata

Meno tejto rastliny vzniklo podľa jej lesklých vajcovitých nefritovozelených listov. Vyskytuje sa vo viacerých odrodách, najznámejšia má na listoch rôzne rozhodenú žltú, zlatú a červenú farbu.

Svetlo             Rastlinu pestujeme na priamom slnečnom svetle.
Zálievka         Od skorej jari až do polovice jesene zalievajte stredne a vyživujte raz za dva týždne štandardným tekutým hnojivom. V zimnom období zalievajte zriedkavo.
Teplota           Počas aktívneho rastu znáša rastlina širokú škálu teplôt, no potrebuje zimný odpočinok približne pri teplote 10 °C.
Vlhkosť vzduchu        Suchý vzduch rastline neškodí a nevyžaduje ani jeho osobitú vlhkosť.
Tip na dekoráciu        Dobre vyvinutý tučnolist vyzerá so svojimi hladkými zelenými listami veľmi dobre. Vypestujte si pár týchto rastlín do výšky asi 60 cm a postavte ich na každú stranu dlhého okna.


VEŠIAK PRASLENOV 

Rhipsalis baccifera

Bohato rozvetvený kaktus s vetvami dorastajúcimi 150 až 200 cm.

Svetlo                         Na to, aby kaktus dobre rástol, je potrebné zabezpečiť rozptýlené osvetlenie bez vystavenia priamemu slnečnému žiareniu a chladnej teplote. Umiestnenie pri západnom alebo východnom okne.
Zálievka                     Mierna zálievka počas celého vegetačného obdobia, medzi jednotlivými zálievkami nechávajte zeminu vyschnúť. S poklesom teploty minimalizujte jeho zálievku.
Teplota                       Počas celého roka je rastline vyhovuje teplota v rozmedzí 18 - 22 °C. Ak sa v zime udržiava pri teplote 12 - 16 °C, dekoratívnosť kaktusu sa iba zlepší, napriek tomu by teplota nemala klesnúť pod 10 ° C.
Vlhkosť vzduchu        Na rozdiel od iných kaktusov Rhipsalis miluje strednú vlhkosť.
Tip na dekoráciu        Najkrajšie ukáže v skupinách a to v závesných nádobách, poprípade skupinové umiestnenie na vyvýšenom mieste.

Pridaj komentár